Szeretettel köszöntelek a Asztrológia Portál közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Asztrológia Portál vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Asztrológia Portál közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Asztrológia Portál vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Asztrológia Portál közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Asztrológia Portál vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Asztrológia Portál közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Asztrológia Portál vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A böjt kezdetének elnevezései: hamvazószerda, szárazszerda,
böjtfogadószerda. Az e nap után következő csütörtökön, az úgynevezett
csonkacsütörtökön még el lehetett fogyasztani a maradékot. A szlavóniai
Kórógyon mondogatták: "Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel
megmaraggyon". A hívő római katolikusok hamvazószerdától
húsvétvasárnapig - kivéve csonkacsütörtököt - nem ettek húst és zsíros
ételeket. A farsang három utolsó napja: farsangvasárnap, farsanghétfő és
húshagyókedd. A legtöbb népszokás ezekben a napokban volt.
A
farsang jellegzetes étele a fánk, amelynek mágikus erőt
tulajdonítottak, pl. a Szerémségben azért sütötték, hogy a vihar ne
vigye le a háztetőt. Ugyancsak kedvelt étel ilyenkor a rétes, pl. a Bács
megyei Topolyán szerencsét hoz, ha jól nyúlik. Általában a sok étel
fogyasztásától a következő év bőségét remélték.
A nagyböjt a
római katolikus egyházban a húsvéti előkészület ideje, böjtöléssel,
egyházi és népi ájtatosságok végzésével. Jézus negyven napi böjtölésének
és kínszenvedésének emlékére tartják. A negyven napos böjt a VII.
századtól vált szokássá, 1091-ben II. Orbán pápa iktatta törvénybe.
Hamvazószerdától húsvétvasárnapig tart, utolsó előtti hete a virághét,
amely a virágvasárnappal zárul. Ezt követi a húsvétvasárnapig tartó
nagyhét.
A húsvét mozgóünnep, melynek időpontját 325-ben a
niceai zsinat a tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) követő holdtölte
utáni első vasárnapban állapította meg, így a húsvét március 22-e és
április 25-e közötti időre eshet (idén április 9-10-ére).
A
nagyböjt első napjának - hamvazószerda, böjtfogadószerda stb. -
elnevezése utal egyrészt az e naphoz kötődő hamvazás egyházi és laikus
szokására, másrészt jelzi a böjt kezdetét. A templomban a mise után az
elmúlt évi szentelt barka hamuját a pap megszenteli, és keresztet rajzol
a hívek homlokára: "Emlékezzél ember, hogy porból vétettünk, porrá
leszünk!". A hamuszórás, a hamuhintés a bibliai bűnbánat ősi jelképe,
egyházi szertartásként a XII. századtól vált általánossá.
Böjt idején tilos volt a lakodalom, bál, mindenféle zenés, hangos
mulatság. Böjtben gyóntak, áldoztak, a haragosok igyekeztek kibékülni. A
nagyböjti bűnbánati időben a lányok és menyecskék egyszerűbb, sötétebb
színű ruhákat viseltek. A nagyböjtben a hívő katolikusok húst, zsíros
ételeket nem ettek, olajjal, vajjal főztek. Sokáig a tej és a tojás
evését is tiltotta az egyház, csak a reformáció terjedésével enyhült
annyira a böjti szigor, hogy a XVII. század elejétől a pápa engedélyezte
a tejes ételek és a tojás fogyasztását. Volt, aki csak napjában egyszer
evett a nagyböjt egész ideje alatt, ezt nevezték negyvenelésnek. Az
egyház az 1920- as években már csak a hamvazószerdát, a pénteki napokat
és a nagypéntektől nagyszombat délig terjedő időt írta elő szigorú
böjtnek, amikor csak egyszer lehetett jóllakni, és nem volt szabad
húsfélét fogyasztani.
Böjtben jellegzetes ételeket ettek,
ilyen a cibereleves. Többféle alapanyagból készülhetett, például
korpából. Nagy cserép- vagy faedénybe rozs- vagy búzakorpát tettek, s
arra forró vizet öntöttek. A néhány nap alatt megerjedt korpáról a
savanyú levet leszűrték. Kölest, hajdinát, kukoricát főztek bele, majd
liszttel, tejföllel behabarták. Az aszalt gyümölcsből főzött savanyított
levest is ciberének nevezték. Ezenkívül a böjt idején általában
kenyeret, halat és száraz növényi eledeleket ettek.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
A magyar Európa legősibb népe? - Interjú Michelangelo Naddeo-val
Egyensúlyban az energiaáramlás
Rejtélyes óriások Indiában?